In dit artikel:
Het verschil tussen monomeer en polymeer
Het verschil tussen gegoten en gekalanderde folie
Monomere printmedia
Polymere printmedia
Gegoten Wrapfolie
Speciale stickerfolies
Overzicht: de beste stickerfolies per toepassing
UV-bestendigheid Lamineren
Demo of vraag?
Maak een vrijblijvende afspraak in de showroom,
of neem contact op voor meer informatie
Digitale Printmedia voor het maken van stickers met een Eco-Solvent printer
Welke folie heb ik nodig en wat zijn de verschillen?
Stel u gaat full colour stickers met uw Eco-Solvent printer maken. Bijvoorbeeld voor op uw bedrijfsauto, product label, of als muurdecoratie. Welk type stickerfolie (digitale printmedia) heeft u dan nodig? In dit artikel laten we precies zien welke folie u het beste kunt gebruiken voor uw full colour stickers!
- Auto bestickering
- Crossmotoren
- Boten
- Vloerstickers
- Muurstickers
- Tijdelijke winkelstickers
- Consumenten producten
- Waarschuwingsstickers
- Reclame borden
- Veel meer!
Demonstratie, prijs of informatie?
Wilt u graag direct antwoord op uw vragen van één van onze experts, of een afspraak maken voor een demonstratie in de showroom? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op!
Bel: +31 318 502 897
Mail: [email protected]
Bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00
In dit artikel:
- Monomeer vs polymeer
- Monomere printmedia
- Polymere printmedia
- Gegoten Wrapfolie
- Speciale stickerfolies
- De beste stickerfolies per toepassing
- UV-bestendigheid Lamineren
- Contact of demonstratie
Verschillende printmedia voor Eco-Solvent printer
Er zijn vele verschillende digitale printmaterialen voor Eco-Solvent printers. Zo kan er bijvoorbeeld onderscheidt gemaakt worden tussen monomere en polymere folies, kleefkracht, en duurzaamheid.
Het verschil tussen monomeer en polymeer
Vaak wordt er in termen van monomeer of polymeer gesproken als het over zelfklevend printbare stickerfolie gaat. Wanneer kies je nou voor een monomeer printmedia en wanneer kies je nou een polymeer printmedia? Het verschil zit hem voornamelijk in de grondstoffen die gebruikt worden en de manier van produceren.
Beide folies worden gewalst en geproduceerd tot de gewenste dikte. Een polymere folie wordt langer gewalst waardoor deze vaak dunner is en ook rekbaarder wordt. Een monomere printmedia wordt vaak gebruikt voor vlakke ondergronden en een polymeer printmedia is ook geschikt voor licht gebogen ondergronden.
Daarnaast zit er ook een verschil in levensduur van de folies. Een monomeer printmedia wordt voornamelijk voor korte termijn toepassingen ingezet en een polymere printmedia voor lange termijn toepassingen. Echter, kan een monomeer high tack folie met het juiste laminaat ook perfect worden gebruik voor ruige omstandigheden.
Als u hierin uw keuze heeft gemaakt is het belangrijk om te kijken op welke ondergrond de folie geplakt gaat worden en wat de gewenste kleefkracht is.
Monomeer printmedia
Hierboven heeft u al het verschil tussen monomeer en polymeer kunnen lezen. Een monomere printfolie
is dus kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf en minder rekbaar. Deze folie wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor vlakke ondergronden en kort termijn tot middel lang termijn toepassingen (1 tot 4 jaar)
Bekijk hieronder het verschil tussen de monomeer printmedia uitgesplitst op kleefkracht.
Statisch hechtende printmedia
Een statisch hechtende printmedia bevat geen lijm maar een elektrostatische laag wat perfect gebruikt kan worden voor tijdelijke belettering op bijvoorbeeld een raam, metaal of plastic. De statisch hechtende Poliprint 150 kan gemakkelijk worden aangebracht en ook weer gemakkelijk worden verwijderd zonder lijmresten.
Removable printmedia
Toch werken met een lijmlaag, maar met één die gemakkelijk te verwijderen is. Werk dan met een removable printmedia. De tijdelijke Metamark MD100-R is geschikt voor kort termijn toepassingen voor zowel binnen als buiten gebruik. De Metamark Metadot 01 is een tijdelijke folie voor indoor gebruik. Doordat de lijmlaag in stippen is aangebracht is de folie gemakkelijk aan te brengen en ook weer gemakkelijk te verwijderen.
Permanente lijmlaag
Een monomeer printfolie met een permanente lijmlaag is uitermate geschikt voor korte of middellang termijn toepassingen op vlakke ondergronden. Deze folie kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Voor deze toepassing kunt u werken met de Metamark MD100 series serie voor korte termijn (3 jaar) toepassingen of de Metamark MD3 voor kort tot middellange toepassingen (5 jaar). De Metamark MD3 serie is eventueel ook beschikbaar met MD3-A-B Metascape blockout lijmlaag (7 jaar) waardoor deze gemakkelijker te positioneren is door de luchtkanalen in de lijmlaag en minder kleur van de ondergrond doorlaat door de grijskleurige lijm.
Hightack permanente lijmlaag
Stickers maken die blootgesteld worden aan ruige omstandigheden zoals het maken van motorcross stickers, quadstickers of stickers voor op fietsen heeft een folie nodig met een high tack permanente lijmlaag. Hiervoor gebruikt u de Metamark MDP-H-200 in combinatie met het Metamark Metaguard 300 laminaat. Alleen geschikt voor snijplotters die een dikte van 250 of 300 micron kunnen snijden.
Polymeer printmedia
Een polymere printmedia heeft een hogere levensduur dan een monomeer printvinyl en kan hierdoor perfect gebruikt worden voor middel- tot langetermijn toepassingen voor zowel binnen als buitengebruik. De folie bevat wat meer rek en kan door het aanbrengen van hitte gevormd worden naar de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat deze polymere printmedia zowel op vlakke als licht gebogen ondergronden gebruikt kan worden.
De polymere printmedia zijn verkrijgbaar in verschillende uitstralingen, hierover meer:
Permanente polymere printfolie
Op zoek naar een polymere printbare folie met een hoge kleefkracht. Maak dan gebruik van de Metamark MD5 serie. De Metamark MD5 folie is ideaal voor allerlei printprojecten met een lange levensduur. Met een levensduur van 7 jaar bij buitengebruik is de md5 de ideale folie voor het maken van o.a. full colour autostickers, etalage en gevel reclame. De Metamark MD5 folie is verkrijgbaar in wit glans, wit mat, transparant, blockout en met een luchtkanalenlijm (metascape) voor het gemakkelijk aanbrengen van de sticker.
Gegoten Wrapfolie
Wrapfolie is flinterdunne gegoten folie die voornamelijk wordt gebruikt voor het wrappen of inpakken van voertuigen zoals auto's, motoren en boten. De Metamark MetaCast MDC wrapfolie is de perfecte folie voor het volledige wrappen van voertuigen. Deze 50 micron premium gegoten folie heeft een duurzaamheid van 10 jaar en is verkrijgbaar op een breedte van 137 en 160cm. Gebruik de wrapfolie voor een unieke look op voortuigen, of het volledig inpakken van bedrijfswagens. De MetaCast MDC folie is gemakkelijk te gebruiken en herpositioneren.
Speciale printmedia
Een extra gave fullcolour sticker maken Is mogelijk met de specialties printmedia. Houd hierbij wel rekening mee dat deze folies andere pigmenten bevatten en daardoor vaak een kortere levensduur hebben. De meest voorkomende specialties bekijkt u hieronder:
- Zandstraal effect folie
- Stickerfolie giltter
- Mosaic effect
- Brushed folie
- Spiegel chroomfolie
- Fluor folie
- Statisch hechtende folie
Overzicht: de beste stickerfolies per toepassing
Als u fullcolour stickers voor kort termijn toepassingen wilt maken kunt u gebruik maken van de Metamark MD100 (promotional grade) of de Metamark MD3 (Superior intermediate grade). Heeft u een folie nodig voor licht gebogen ondergronden of voor het maken van fullcolour stickers voor lang termijn, kunt u de Metamark MD5 serie gebruiken.
Hieronder een aantal specifieke toepassingen:
Cargraphics / autostickers
Wanneer u vlakke full colour autostickers voor kort tot middellange termijn gaat produceren, dan kunt u het beste de Metamark MD3 (Laminaat: Metaguard 300) gebruiken. Moeten de Carphics langer goed blijven en wilt u ook de niet vlakke onderdelen van de auto beplakken, dan gebruikt u de Metamark MD5 (Laminaat: Metaguard 700). Wilt u de volledige auto inpakken, dan gebruikt u de Metamark MDC wrapfolie (Laminaat: Metamark MGC).
Gevelreclame en branding
Voor langdurige gevelreclame gebruikt u de Metamark MD5 printfolie. Voor middellange prints op vlakke ondergronden zoals ramen en plaatmateriaal gebruikt u de Metamark MD3.
Fullcolour motorcross stickers / quad stickers
Voor deze toepassing moet de folie echt ontzettend sterk zijn. De Metamark MDP-H-200 is hier de perfect folie voor. De Metamark MDP-H-200 kan gelamineerd worden met MetaGuard 300 laminaat.
Fullcolour vloerstickers
Maak fullcolour vloerstickers met de Metamark MDP-H-200. Voorzie de print van het Slipstop laminaat zodat er ook goed overheen gelopen kan worden, zonder uit te glijden. De Slipstop is R9 gecertificeerd en kan met de hand of met een laminator worden aangebracht.
Tijdelijke raamstickers: Actie! Sale!
Wilt u tijdelijke stickers produceren voor op winkelruiten? Bijvoorbeeld voor promotionelecampagnes, seizoensdecoratie of feestdagen? Dan gebruikt u de Metamark MD-100R removable printfolie. Deze folie is zowel voor indoor als outdoor toepassingen te gebruiken en binnen 6 maanden na aanbrengen nog gemakkelijk te verwijderen.
Tijdelijke stickers voor indoor gebruik
Gemakkelijk te verwijderen tijdelijke stickers produceren voor binnengebruik? Dan gebruikt u de Metadot 01 stickerfolie. Deze folie is voorzien van een lijmlaag in stop patroon, dit maakt het ook nog eens heel gemakkelijk om de folie bubbelvrij aan te brengen.
Moeilijk te hechten ondergronden
Voor moeilijk te hechten oppervlakken zoals constructie- en landbouwmachines, containermarkeringen, marine en transport applicaties raden wij aan om te werken met de MDP-H-200 (Laminaat: Metaguard 300) high tack stickerfolie.
Bekijk een overzicht van alle printmedia in de webshop, of stel uw vraag direct één van onze printexperts!
Overzicht van alle printmedia
Bel: +31 318 502 897
Bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00
UV bestendigheid / lamineren
De UV-bestendigheid is afhankelijk van het type inkt dat u gebruikt. Bekijk de specificaties van de inkt die u gebruikt om dit te bepalen. Klik hier om te gaan naar alle Eco-Solvent inkten.
Moet printbare sticker folie gelamineerd worden?
Als een fullcolour sticker geplakt worden op een ondergrond dat onderhevig is aan mechanische belasting, wordt er geadviseerd om de print te voorzien van een laminaat. Voor het lamineren van uw print kunt u gebruik maken van een laminator. Per soort folie wordt er aangegeven welk laminaat u het beste kunt gebruiken.
Stel uw vraag of kom langs voor een demonstratie!
U kunt bij ons in de showroom terecht voor een demonstratie op alle bovengenoemde technieken voor het bedrukken van kleding. Meer informatie of een demonstratie in onze showroom boeken?
Bel naar +31 (0) 318 502
897
Stuur een email naar [email protected]
Stuur een bericht via het formulier op de website >