In dit artikel:

Wat is snijfolie / vinyl?
Welke snijfolie heeft u nodig?
Hoe kunt u zelf stickers maken
Demonstratie in de showroom
Demo of vraag?

Maak een vrijblijvende afspraak in de showroom,
of neem contact op voor meer informatie

Stickers maken met zelfklevende snijfolie, alles wat u moet weten

De volledige gids


Zelfklevende snijfolie voor het beplakken van auto's, motoren, boten, ramen, muren en andere producten

Zelfklevende snijfolie, ook wel stickerfolie of vinyl is de benaming van het materiaal dat gebruikt wordt voor het beplakken van allerlei ondergronden. Denk hierbij aan autobelettering, raam of muurdecoratie, het beplakken van gevels, maar ook kleine producten zoals potjes, speelgoed of houten kistjes. In dit artikel leggen we precies uit welke folie het meest geschikt is voor uw toepassing, wat u hierbij nodig heeft en hoe u dit aanbrengt op uw product. Gelijk naar de producten in de webshop? Bekijk hier de stickerfolies in de webshop.

In dit artikel:

Persoonlijke afspraak?

U bent van harte welkom in onze showroom (Veenendaal) voor een persoonlijke afspraak met een van onze folie experts. Maak een afspraak door te bellen naar +31 (0) 318 502 897 of een e-mail te sturen naar [email protected]

Wat is zelfklevende snijfolie (vinyl)?

Zelfklevende stickerfolie is een speciale folie die uit twee lagen bestaat, de sticker en de zogeheten "drager". De sticker zelf is een dunne (doorgaans 70-80 micron) materiaal met een zelfklevende lijmlaag. De drager is een papieren materiaal dat voor het aanbrengen van de sticker de lijmlaag beschermt. Daarnaast zorgt de drager ervoor dat designs die uit meerdere delen bestaan in een keer overgezet kunnen worden. U kunt zich voorstellen dat het anders heel lastig zou zijn om lange teksten precies recht op de plakken wanneer dit letter voor letter gaat.

Deze stickerfolie wordt ook vaak "Snijfolie" genoemd omdat deze in de juiste vorm gesneden wordt met een snijplotter. Een snijplotter is een soort printer, maar dan met een mesje in plaats van een printkop. Deze machine snijdt geheel automatisch de stickerfolie van uw keuze in de vorm van uw keuze.

Lees hier hoe u zelf stickers kunt maken, van design tot plakken.

Welke zelfklevende stickerfolie heb ik nodig?

Welke snijfolie u nodig heeft voor uw project is uiteraard geheel afhankelijk van het project. Snijfolies verschillen in uitstraling, levensduur en samenstelling. In dit artikel maken we onderscheidt tussen de standaard kleurfolies, zandstraaleffect folies (raamdecoratie), en specialities (zoals spuitsjabloonfolie, schoolbordfolie, glow in the dark etc).

Zelfklevende snijfolie voor het beplakken van auto's, motoren, boten

Kleurfolies voor belettering

De standaard kleurfolies zijn wellicht de meest gebruikte folies voor het maken van stickers. Denk hierbij aan gevelbelettering of het bestickeren van auto's en andere voertuigen. Bij deze snijfolie is er onderscheidt te maken tussen monomere en polymere folie waarbij de laatste voornamelijk wordt gebruikt bij het beletteren van voertuigen door zijn langdurige kleurvastheid. Daarnaast is de polymere folie in te föhnen waardoor deze gevormd kan worden naar lichte bollingen. In het overzicht hieronder ziet u de verschillen tussen monomere en polymere folie:

Eigenschappen Monomeer Polymeer
Levensduur 3-4 jaar kleurvast 7-8 jaar kleurvast
Inföhnbaar Nee Ja
Toepassingen Muren, deuren, borden, kleine producten Auto's, boten, motoren, gevels
Ondergrond Vlak Vlak en lichtgebogen
Binnen of buiten Zowel in- als outdoor Zowel in- als outdoor
Uitstraling Glans of mat Glans of mat
Product Metamark M4 / Intercoat 3800 Metamark M7


Bekijk alle kleurfolies folies hier!





Roadsign folie removable ritrama


Removable roadsign folie voor afzetborden

Als wegenbouwer weet u als geen ander hoeveel en hoeveel verschillende afzetborden en wegwerkborden er niet nodig zijn voor een project. Het is dan ook belangrijk dat deze gemakkelijk gemaakt kunnen worden, goed blijven zitten en weer gemakkelijk te verwijderen zijn voor het volgende project. Met de Ritrama roadsign folie bent u dan aan het juiste adres. Deze folie is hetzelfde te verwerken als de andere stickerfolies.





Zelfklevende raamdecoratie stickerfolie met zandstraal effect


Raamfolie zandstraaleffect

Zandstraaleffectfolie is een raamfolie dat een melkachtig zilver/grijs effect geeft op ramen. Deze folie vergroot de privacy zonder de hoeveelheid licht te beperken. De verschillende zandstraaleffect folies verschillen van elkaar door de uitstraling, het gebruiksgemak en de lichtdoorlatendheid.

De Glasdecoratiefolies zijn hetzelfde te verwerken als de andere snijfolies. Dit betekend dat het materiaal in ieder vorm gesneden kan worden. De folies met een metascape backing hebben speciale luchtkanalen door de lijmlaag lopen waardoor deze gemakkelijker te plakken zijn.

Zandstraal effectfolie Silver etched
isee2 Silver etched
Zandstraal effectfolie Silver etched


Bekijk alle zandstraaleffect folies hier!





Stickerfolie specialities, sandblast folie om te zandstralen, sjabloonfolie voor spraypaint, krijtbordfolie, reflecterende folie, lichtdoorlatende folie, spiegelchroomfolie en nog veel meer


Specialities: Sandblast (zandstraal), Sjabloonfolie, Glitter, Magneet, Glow in the dark en meer

Naast de standaard stickerfolies bestaat er een heel legio aan speciale zelfklevende materialen. Denk hierbij aan speciale extra stevige folie voor zandstralers, sjabloonfolie voor spraypainting, magneetfolie, schoolbordfolie, reflecterende folie, lichtdoorlatende folie, spiegelchroomfolie en nog veel meer.

Deze materialen worden over het algemeen hetzelfde verwerkt als de standaard stickerfolies. Let er wel op dat niet iedere snijplotter geschikt is om dikke materialen zoals Sandblast folie te snijden. Vraag dit altijd even na voor u besteld.

Bekijk alle specialities hier!





Applicatie tape, transferfolie voor het overzetten van stickerfolies


Applicatie tape (transfertape)

Applicatietape, ook wel transferfolie, is het materiaal waarmee je een gesneden sticker in zijn geheel overzet op de ondergrond van uw keuze. Veel stickerdesigns bestaan uit meerdere losse delen. Denk hierbij aan een tekst, een logo met meerdere vormen of een design in een aantal kleuren. Door applicatietape te gebruiken pakt u de gehele sticker in een keer op om te gaan plakken. Dit betekend dat u niet lettertje voor lettertje hoeft te positioneren. Kortom, applicatietape is de ruggengraat van iedere stickeropdracht.

Er zijn verschillende applicatietape soorten verkrijgbaar, transparant, semi-transparant papier en met of zonder drager. Iedere applicatietape soort heeft zo zijn voordelen.

De applicatietape met drager heeft bijvoorbeeld als voordeel dat u geen volle rollen mee hoeft te nemen naar een opdracht. Het grote voordeel van de transparante applicatietape is dat u precies kunt zien waar u de sticker plakt, dit maakt uitlijnen zeer gemakkelijk. Papieren semi-transparante applicatietape is weer interessant wanneer u de sticker nog wilt kunnen positioneren tijdens het plakken. Door "nat" te plakken kunt u de sticker namelijk blijven bewegen tot u het water onder de sticker vandaan spatelt.

In het volgende overzicht ziet u de verschillen op een rij:

Eigenschappen PT165 PT95 Papier
Met drager Ja Nee Nee
Materiaal Plastic Plastic Papier
Doorzichtig Transparant Transparant Semi-transparant
Breedte 10, 30 of 100 cm 15, 30, 61 of 122 cm 15, 30, 61 of 122 cm
Scheurbaar Nee Nee Ja
Nat plakken Nee Nee Ja
Leverancier Politape Politape R-tape
Product PT165 > PT95 > Papier >


Bekijk alle applicatietape hier!





Full colour geprinte stickers maken


Zelf geprinte stickers maken

Naast het snijden van stickerfolies is het ook mogelijk om stickers in full colour te printen met een grafische printer (meestal Eco-Solvent). Wanneer u een grafische printer gebruik print u op een speciale soort printmedia dat geschikt is voor de inktsoort van uw printer. Meer weten over het maken van Full-Colour stickers? Bekijk dan de pagina:

Digitale Printmedia voor het maken van stickers met een Eco-Solvent printer





Hoe maakt u zelf stickers voor belettering met snijfolie

Hoe maakt u zelf stickers en wat heeft u nodig?

Zelf stickers of belettering maken doet u al in 7 simpele stappen met een aantal benodigdheden. De snijplotter gebruikt u voor het uitsnijden van de snijfolie. Een pelpincet of andere peltool is belangrijk voor het pellen van de stickers en applicatietape gebruikt u voor het in zijn geheel overzetten van de sticker op de ondergrond (in tegenstelling tot letter voor letter)



  1. Design
    Wanneer u stickers gaat maken is het belangrijk dat uw design is opgemaakt als vector tekening (.ai, .eps, etc.) Een vector tekening is, in tegenstelling tot een pixel tekening (.jpg .png etc), een design dat strakke randen heeft en oneindig vergroot kan worden zonder verlies van kwaliteit. Werkt u nog niet met een vectorprogramma zoals Adobe illustrator of Corel draw, dan is een speciaal snijprogramma met design functie zoals CutCreator een goede optie. Met deze software is het ook mogelijk om pixel tekeningen (mits van voldoende kwaliteit) om te zetten in een vector tekening.
    Vector bestanden vs Pixel bestanden


  2. Kies uw folie
    Afhankelijk van uw toepassing kiest u de juiste folie in de gewenste kleur / uitstraling en afmeting. Lees verderop in dit artikel meer over de verschillende folies.
    Kies de snijfolie die u nodig heeft


  3. Snij de folie
    Via de computer geeft u de snijplotter de opdracht om uw design, text of logo uit te snijden uit de folie. De Snijplotter snijdt dan alleen door de stickerfolie (toplaag) en laat de drager intact.
    Snij de stickerfolie met de snijplotter


  4. Pellen van de folie
    Wanneer de plotter klaar is verwijderd u de delen van de folie die u niet op de sticker wilt hebben met een pelpincet. U houdt nu de drager over met daar op uw ontwerp
    Pellen van de snijfolie


  5. Applicatietape
    Plaats de applicatie tape over uw design en verwijder de backing. U houdt nu alleen het design over op de applicatietape.
    Breng Applicatietape aan over de snijfolie


  6. Ontvet de ondergrond
    Zorg dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is en breng de sticker aan.
    Maak de ondergrond goed schoon voor de stickerfolie geplakt wordt


  7. Plakken maar!
    Spatel de luchtbelletjes onder de sticker vandaan en verwijder de applicatie tape. Gebruik eventueel een vilten opzetstuk bij het plakken van voertuigen of kwetsbare ondergronden zodat u de lak niet beschadigd.
    Spatel voor het wegspatelen van belletjes in zelfklevende stickerfolie

Welke techniek past het best bij uw bedrijf?

U kunt bij ons in de showroom terecht voor een demonstratie op alle bovengenoemde technieken voor het bedrukken van kleding. Meer informatie of een demonstratie in onze showroom boeken?

Neem direct contact op!

Bel naar +31 (0) 318 502 897
Stuur een email naar [email protected]
Stuur een bericht via het formulier op de website >

To Top